Om Azorerna

Azorerna är en sagolik, romantisk ögrupp och ett populärt resmål för bröllopspar. Den vulkaniska gruppen tillhör Portugal och är Europas västligaste utpost där den ligger 150 mil ut från kusten.

Historia

De första bosättarna kom med sin boskap till Azorerna på 1400-talet. Huvudön São Miguel blev snart ett jordbrukssamhälle som exporterade bland annat sockerrör och apelsiner. Under 1900-talet styrde diktatorn Antoni Salazar ögruppen med järnhand i 40 år. Han införde stränga handelsregler vilket ledde till utbredd fattigdom och stor emigration. Efter hans fall har öarna blivit självstyrande och är i dag ett blomstrande turistparadis.

Djur och natur

På Azorerna är naturen själv den största sevärdheten. På av sin vulkaniska geografi finns här kokande källor, ångande vattenfall, grönskande lagunaktiga vattensamlingar och Europas enda teodling. Med havet som granne har du aldrig långt till stranden där du kan få syn på delfiner. Invånarna fiskar svärdfisk och haj runt öarna. På huvudön São Miguel slingrar sig flera vandringsleder, bland annat runt den så kallade Eldsjön. Det böljande landskapet bjuder på sagolika utsikter från sina toppar.