Sevärdheter

Den paradisiska naturen själv är Azorernas största sevärdhet, men det finns naturligtvis mycket annat att utforska också. Hamnstaden Ponta Delgada på huvudön São Miguel är vackert utsmyckad i en blandning av gammalt och nytt.

Tvillingsjöarna

Ett måste under ett besök på Azorerna är att se de så kallade Tvillingsjöarna, Lagoa Azul och Lagao Verde. Den ena är grön, den andra blå eftersom skogen speglas i den ena och himlen i den andra. Leta reda på utsiktstornet, klättra upp och njut.

Eldsjön

Den så kallade Eldsjön, Lagoa do Fogo, skapades på 1500-talet efter ett kraftigt vulkanutbrott. Hela staden lystes upp, vilket gav upphov till namnet. Den turkosa sjön, och dess omgivningar, är i dag ett vackert naturreservat med vandringsled och ett rikt fågelliv. Det går bra att bada i sjön.

Teplantage

Europas enda teplantage finns på Azorernas huvudö São Miguel. Här kan besökarna gå på guidade rundturer och se hur nästan hela arbetet går till för hand. Du kan förstås köpa med dig en påse te hem från souvenirbutiken.

Lagoa das Furnas

Vulkansjön Lagoa das Furnas ligger strax intill staden Furnas och är med sina omgivningar en minst sagt minnesvärd syn. Det är här du kan uppleva den vulkaniska aktivitet som fortfarande finns på ön. Ånga strömmar ur marken, och invånarna lagar mat på flera meters djup i kokande vattenhål. I närheten finns också den botaniska trädgården Terra Nostra med över 2500 träd och växter, och en vacker gammal kyrkoruin.

Sete Cidades

Den lilla staden Sete Cidades har ett unikt läge. Den brer nämligen ut sig nere i en krater bredvid den blåa tvillingsjön. När invånarna firar högtid för något av alla sina helgon dekoreras den lilla staden med blommor och flaggor.

Spökhus

Invid utsiktsplatsen över Tvillingsjöarna står det så kallade Spökhotellet. Utan att tömmas på interiör eller dyra vinflaskor övergavs hotellet 1986 efter en konkurs. Det går inte att gå in i huset, men utifrån går det att kika in på saker som stått där de lämnats på 1980-talet. Uppskattningsvis var tionde hus på Azorerna är övergivna på grund av den stora emigrationen på 1900-talet.

Tips

På Azorernas turistbyråer kan du hämta ett exemplar av tidningen Via Azores. Där i finns tips om det mesta som händer på öarna, och information om fler sevärdheter och aktiviteter.